de nieuwe stad

Schipper Bosch heeft samen met de gemeente Amersfoort, de bewoners, huurders en andere stakeholders het voormalige Oliemolenkwartier in Amersfoort getransformeerd tot een vernieuwende en bruisende plek: De Nieuwe Stad. Het is een dynamische microstad met ruimte om te werken, leren en verblijven; een levendige en sociale plek met festivals, een poppodium, restaurants, gedeelde moestuinbakken en een sterke lokale gemeenschap.

De Prodentfabriek is gebouwd in 1936 en 1937 door Architect Philippe Anne Warners met als opdrachtgever N.V. Maatschappij voor Waschverwerking Erdal. Op het terrein werden onder andere een smelthuis, blikdrukkerij, laboratorium en opvallende fabrieksschoorsteen gebouwd. In 1941 kwam er een tubefabriek bij, en startte de productie van Prodent tandpasta. De productie bestond toen uit Erdal schoensmeer, Vlivo vliegenvangers, shampoo en deodorant. In 1983 nam Sara Lee Erdal over en in 2009 nam Unilever daarna de Prodentfabriek over. In 2011 sloot de fabriek omdat de productie naar Frankrijk werd verplaats. Zo heeft Schipper en Bosch in 2013 uiteindelijk de Prodentfabriek gekocht en kwamen de eerste huurders in het gebied.

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van De Nieuwe Stad is dat het doel is om zo een zelfvoorzienend stuk land te worden. Om klimaatverandering tegen te gaan wil De Nieuwe Stad het gebruik van fossiele brandstof uitbannen en moet het gebied energie-en grondstoffenneutraal worden. De eerste stap was het plaatsen van 300 zonnepanelen op het dak en de aanleg van een innovatief warmtenet, gevoed door een biomassaketel.

in de media

Sinds onze opening in 2014 schrijven, bloggen, instagrammen en berichten uiteenlopende media met veel belangstelling over HOOG VUUR. Voorbeelden zijn: landelijke kranten als De Volkskrant en Het Algemeen Dagblad, toonaangevende tijdschriften als Linda, Elle Eten en Drinken, Cosmopolitan en Delicious. Met diverse Instagram accounts die zich focussen op bijzonder design, lifestyle, trouwfoto’s, eten en drinken. Er zijn ook fervente bloggers zoals Petite Passport en meerdere vakexperts zoals Entree magazine en Exclusief Sligro die HOOG VUUR noemen.

Ook wordt HOOG VUUR gebruikt als locatie voor het organiseren ven een bijeenkomst, congres, workshop of presentatie in samenwerking met de evenementenlocatie De Prodentfabriek.

Lees meer

de nieuwe stad

Schipper Bosch heeft samen met de gemeente Amersfoort, de bewoners, huurders en andere stakeholders het voormalige Oliemolenkwartier in Amersfoort getransformeerd tot een vernieuwende en bruisende plek: De Nieuwe Stad. Het is een dynamische microstad met ruimte om te werken, leren en verblijven; een levendige en sociale plek met festivals, een poppodium, restaurants, gedeelde moestuinbakken en een sterke lokale gemeenschap.

De Prodentfabriek is gebouwd in 1936 en 1937 door Architect Philippe Anne Warners met als opdrachtgever N.V. Maatschappij voor Waschverwerking Erdal. Op het terrein werden onder andere een smelthuis, blikdrukkerij, laboratorium en opvallende fabrieksschoorsteen gebouwd. In 1941 kwam er een tubefabriek bij, en startte de productie van Prodent tandpasta. De productie bestond toen uit Erdal schoensmeer, Vlivo vliegenvangers, shampoo en deodorant. In 1983 nam Sara Lee Erdal over en in 2009 nam Unilever daarna de Prodentfabriek over. In 2011 sloot de fabriek omdat de productie naar Frankrijk werd verplaats. Zo heeft Schipper en Bosch in 2013 uiteindelijk de Prodentfabriek gekocht en kwamen de eerste huurders in het gebied.

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van De Nieuwe Stad is dat het doel is om zo een zelfvoorzienend stuk land te worden. Om klimaatverandering tegen te gaan wil De Nieuwe Stad het gebruik van fossiele brandstof uitbannen en moet het gebied energie-en grondstoffenneutraal worden. De eerste stap was het plaatsen van 300 zonnepanelen op het dak en de aanleg van een innovatief warmtenet, gevoed door een biomassaketel.

in de media

Sinds onze opening in 2014 schrijven, bloggen, instagrammen en berichten uiteenlopende media met veel belangstelling over HOOG VUUR. Voorbeelden zijn: landelijke kranten als De Volkskrant en Het Algemeen Dagblad, toonaangevende tijdschriften als Linda, Elle Eten en Drinken, Cosmopolitan en Delicious. Met diverse Instagram accounts die zich focussen op bijzonder design, lifestyle, trouwfoto’s, eten en drinken. Er zijn ook fervente bloggers zoals Petite Passport en meerdere vakexperts zoals Entree magazine en Exclusief Sligro die HOOG VUUR noemen.

Ook wordt HOOG VUUR gebruikt als locatie voor het organiseren ven een bijeenkomst, congres, workshop of presentatie in samenwerking met de evenementenlocatie De Prodentfabriek.